Aromatyczne, wolno gotowane udko z kaczki, podawane z kluskami śląskimi i modrą kapustą.
Sycący placek ziemniaczany z gulaszem mięsnym lub leczo wegetariańskim, podawany ze śmietaną.
Delikatne bitki wołowe, podawane z kluskami śląskimi i buraczkami.
Złocisty schabowy, panierowany i smażony, serwowany z ziemniakami i surówką.
Półmisek z wędlinami, marynowanymi grzybkami, smalcem i ogórkami kiszonymi – doskonały zestaw tradycyjnych przekąsek.
Chrupiące bliny ziemniaczane podawane z kwaśną śmietaną i kawiorem, idealne na lekki i sycący posiłek.
Śledź polany oliwą, serwowany ze śmietaną z cebulką i sałatką ziemniaczaną.
Carpaccio z buraka z fetą to lekkie i orzeźwiające danie z cienko krojonych buraków, podane z kremową fetą, oliwą z oliwek i świeżymi ziołami.